Aktuellt


Boken om Bengt Berg finns  till försäljning på:

 

Riksdagsmannagården i Törneryd


Eriksberg


Kosta  Viltpark


Man kan även köpa den direkt av mig, Bibbi Brorsson.En bibliofilupplaga på 80 exemplar trycks samtidigt och ges ut tillsammans med ett grafiskt blad.

Bibliofilupplagan kostar 1000 kr/bok.


Boken ges ut under eget förlag av författaren Bibbi Brorsson


Boken kan beställas på mail: bibbi@bibbibrorsson.se

Bengt Berg

Den 13 novmeber 2022 kommer vi att ha årsmöte på Humlegården, Peter Dal kommer och berättar om sina böcker, Jonny Karlsson berättar om naturskildrare som besökte området på 1800-talet. 


Vi träffas på Humlegården 11.00


Ordföranden Jonny har haft problem med att hitta lokal för vårt årsmöte. Första förslaget var Karsholms slott. Slottet låg tidigarepå Husön och förste kände ägaren var Joap Nielsen som köpte slottet 1336. Andra ägare har varit Krognos, Predbjörn Podebusk, Gyllenstierna, Sehested, 1781 köpte landshövdingen Fredrik Ulrik von Rosen och 1792 av von Rosens svärson Erik Ruuth som även var ägare till Eriksberg. Erik Ruuth sålde slottet till sin svärson Karl Klas Piper som lät gården förfalla och han sålde även en del av gården. 1854 köpte Rudolf Stiernswärd slottet och restaurerade det. 1869 sålde han gården till familjen Treschow som fortfarande äger gården.

Karsholms slott kan bli ett framtida intressant besöksmål, men det blir kanske inte Trolle Ljungby, då Jonny i en och en halv månad jobbat för att få till ett möte med jägaren Linus Larsson utan att lyckas.


Ett annat intressant besöksmål som vi diskuterade var Darss nationalpark i Tyskland


En mycket trevlig träff på Humlegården, vi var 24 personer som träffades av dessa var 15 medlemmar i föreningen.

Jonny hade bjudit in författaren Björn Dal som berättade om sin upplevelser med kända personer och om sina böcker. Björn Dal och Jonny Karlsson var med om att grunda Bokhistoriska sällskapet 1988, Björn Dal är idag vice ordförande. Björn berättade att området runt Ivösjön var väl undersökt av Janne Wallengren som 1848 skrev en lokal fauna om fåglarna i området.

Han berättade om Lopp-Olle eller Olof Rydberg som var kunnig i de flesta områden trots att han varken kunde läsa eller skriva, men han hade ett fantastiskt minne.

Trolle Wachtmeister arbetade ihop meds Berzelius i en kemisk verkstad. Det kemiska kontoret fanns på vinden på Trolle Ljungbys slott. Trolles hustru Alice var mycket tillmötesgående och förevisade detta för bland annat Björn Dal.

Björn Dal har bland annat skrivit boken hundra björnar och tusen orrar som handlar om björnjägaren, zoologen och författaren Llewellyn Lloyd och löjtnant August Carlson.


Vi bjöds på en mycket god middag lagad av damerna på Humlegården

Hej Alla

Jag har den stora glädjen att medela att jag den 15 juni 2021 tilldelades Eriksbergspriset


Författaren Bibbi Brorsson tilldelas Eriksbergspriset 2021. Hon prisas för sitt värdefulla arbete med att skildra Eriksbergs historia i boken ”Eriksberg, ett säteri genom 370 år”.

- Jag är väldigt glad och rörd och hedrad, säger Bibbi Brorsson.

Priset utgörs av ett stipendium på 50 000 kronor för ett arbete eller projekt som är förlagt till eller som genomförs med anknytning till Eriksberg.

Här kan du läsa mer: https://www.eriksberg.se/nyhetsartiklar-c/bibbi-brorsson


På bilden ser ni från vänster Johan Andersson Yngve Bergqvist Rune Andersson Bibbi Brorsson och Sten Libell

Natasha Illum Berg gör film tillsammans med filmaren Kira Godal.

För mera information gå in på sidan https://skypaths.wordpress.com/ och Facebook-sidan https://www.facebook.com/skypathsthefilmVi är nu 50 medlemmar i Bengt Berg-Sällskapet och vi hälsar nya medlemmar välkomna.Bibliografin över Bengt Berg verk "Bengt Berg - Ett bidrag till en bibliografi" skriven av Ulrik Lohm

Boken finns att köpa bl.a på Eriksberg, hos Ulrik Lohm och Jonny Karlssons antikvariat "Holje bok"


Priset är 100 kr
© Upphovsrätten till bilderna som Bengt Berg tagit tillhör, Bengt Bergs barnbarn. Eftertryck förbjudes.

Skicka frågor och kommentarer till webbredaktören